Add magad

A kreativitás szabaddá tesz

Amikor a nagypapa alkot

2016. október 27. 15:33 - Azoramme

Papírsárkány készítése

Az előző posztomban szereplő öltöztetős babához készített kis papírsárkány annyira tetszett a lányomnak (egész nap a feje felett tartva szaladgált vele), hogy gondoltam készítek neki egy igazit.

oltoztetos_baba_papirsarkany.jpgErről a papírsárkányról van szó

Bár gyerekkoromban többször is építettünk Apuval papírsárkányt, most mégsem tudtam hogyan is álljak neki. Akkoriban tesómmal nekünk csak az arc megfestése volt a feladatunk, ám hogy addig, hogy jutunk el, arról fogalmam sem volt. Így a legegyszerűbb megoldást választottam, felhívtam Aput, hogy készít-e az unokájának egy papírsárkányt. Gondolkodás nélkül igent mondott (ilyenek a nagypapák :)), majd felsorolta, hogy mi kell hozzá. Másnapra beszereztem mindent: hurkapálcát, krepp papírt, cellux ragasztót, pausz papírt, spárgát, filctollat, festéket. Apu közben szerzett nádat, így a hurkapálcát arra cseréltük. Majd nekiálltunk a feladatnak. 

Papírsárkány készítése lépésről lépésre

Először is válasszuk ki a papírsárkány formáját

papirsarkany_formak_1.jpg

A rajzon látható sárkányokon kívül számtalan más változat is létezik, (mint például pillangós, madaras, denevéres), de azoknak is ezek a formák az alapjai. Mi a klasszikus deltoid alakú sárkányt választottuk.

papirsarkany_keszitesenek_lepesei1.jpg

1. A nádak/hurkapálcák végeit metsszük be egy kicsit, ebben a metszetben fogjuk később végigvezetni a spárgát. A nádat kis fűrésszel, vagy recés késsel könnyű bevágni, a metszőolló viszont rossz választás, ugyanis eltöri keresztben is a nádat. 

2. A nádat/hurkapálcát fektessük egymásra a kiválasztott alakzatban, majd kössük össze őket  jó erősen spárgával. Használjunk mérőszalagot, hogy a sárkány biztosan szimmetrikus legyen. 

3. Vezessük körbe a spárgát jó feszesen.

4. Fektessük rá a pálcákat a pausz papírra, és vágjuk körbe kb. 5 centiméteres ráhagyással. Pausz papír helyett használhatunk selyempapírt, vagy akár szemeteszsákot is.

5. A papírokat hajtsuk vissza a spárga felett és ragasszuk le ragasztószalaggal. Pausz papír esetén, ha színes ragasztószalagot használunk, az a túloldalon is látszik, ezért választottunk mi celluxot.

6. A sarkokon erősítsük meg a ragasztást.

7. Készítsük el a sárkány farkát, egy hosszú spárgára kössünk színes krepp papír csíkokat. Bevallom, én azt hittem, hogy a farokrész csak a dekoráció kedvéért kerül a sárkányra. Hát nem. A repülésnél nagyon fontos szerepe van.

8. Ha ezzel elkészültünk lehet festeni a sárkány arcát.  

9. Ezután jöhet a zsinegezés.

A sárkány tetejére, és két oldalára kerül majd a kantár, az aljára pedig a farok. Fogjunk egy nagy tűt, vagy hegyes kést, és a csúcsoknál szúrjuk át a papírt a nád mindkét oldalánál, a lehető legközelebb a nádhoz. Kezdjük a kötözgetést a kantárral. Ez a sárkány egyik lelke, ennek a beállításától is függ, hogyan repül majd a sárkány. 
papirsarkany_zsinorozas.jpg

A sárkány rövidebb átlójának két csúcsát kössük össze lazán egy madzaggal. Majd a tetején lévő csúcsból is indítsunk egy madzagot, azt kössük a már meglévő zsinór közepéhez.

Ezután egy botra vagy kartonra tekerjünk fel kb. 30 méter spárgát, ez lesz az eresztőzsinór. Ennek végét kössük a kantárhoz, a zsinegek találkozási pontjához. Ha repüléskor bukdácsol a sárkányunk, akkor próbáljuk ki, hogy arrébb kötjük a kantáron a zsinórt.

Ezután már csak a krepp papír farkat kell megkötni. Végül egy kellően szeles napon ki is lehet próbálni a sárkányt a szabadban.

reptetes.jpg

Az először elkészült sárkányunk nem repült tökéletesen, ezért másnap csináltunk egy nagyobbat (80 cm és 65 cm átlójút), és nád helyett hurkapálcát használtunk, hogy még könnyebb legyen. Ez már nagyon szépen repült, igaz az időjárás is kedvezőbb volt.

repul_a_sarkany1.jpg

Bár már lassan vége a szép őszi napoknak, azért még érdemes elkészíteni, aztán majd tavasszal újra elő lehet venni. 

Sok sikert a sárkányeregetéshez!

Ha tetszett a bejegyzés, és nem szeretnél lemaradni hasonlókról, kövess Facebook-on is! :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lelemenyes.blog.hu/api/trackback/id/tr9011837537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása